Nationale-Nederlanden publiceerde begin juni het eerste trendrapport ‘ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid’*. Een gegronde vrees wordt met cijfers bevestigd: door de forse stijging van het aantal langdurig zieke werknemers, neemt de druk op de arbeidsmarkt nóg verder toe. Deze verzekeraar maakt zich ook zorgen over de uitvoering van het huidige sociale stelsel. “Als er niets verandert aan de uitvoering van ons sociale zekerheidsstelsel, verwacht ik een verdere vertraging van de sociaal-medische beoordelingen van UWV. Dit houdt werknemers langer in onzekerheid en stagneert het verdere re-integratieproces,” aldus Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden
De krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal van 2022 naar recordhoogte gestegen, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand. Voor elke 100 werklozen waren er in de genoemde periode 133 vacatures beschikbaar. Het Centraal Planbureau voorspelde eerder al dat deze grote krapte voorlopig aan zal houden. Corona kleurde de verzuimcijfers al donkerrood. Met de verwachting dat het aantal arbeidsongeschikte werknemers toeneemt door een oudere beroepsbevolking wordt de druk op die arbeidsmarkt alleen maar groter!
Het UWV voert jaarlijks steeds meer beoordelingen uit. Het is alleen lang niet genoeg, omdat het aantal aanvragen nóg harder stijgt. Dit houdt werknemers langer in onzekerheid, stagneert het verdere re-integratieproces en zorgt voor financiële stress bij werkgevers én werknemers.
Een mogelijke oplossing om de negatieve tendens te keren, is het nog steviger inzetten op de re-integratie van werknemers én voorkomen dat werknemers uitvallen. Het is steeds belangrijker om alle werknemers op de arbeidsmarkt inzetbaar te houden en ze daarin goed te begeleiden. Ga tijdig met werknemers in gesprek, zodat je als werkgever weet wat er speelt en hoe eventuele uitval of uitstroom tegen te gaan is. Als Alert denken we graag mee, of het nu gaat om sociale activering, verbeteringen op het gebied van gezondheid of loopbaanbegeleiding.
Daarnaast vinden we het als Alert belangrijk om, naast persoonlijke aandacht, ook in te zetten op interactiviteit tijdens het gehele re-integratietraject. Wij managen personele vraagstukken in de breedste zin van het woord. Zo bouwen wij bijvoorbeeld een UWV-proof dossier op en zetten in op preventie. Daarnaast verzorgen wij spoor 2 trajecten, outplacement, loopbaanonderzoek en –coaching en jobcoaching, waarbij we nauw samenwerken met onze opdrachtgevers en gespecialiseerde arbeidsdeskundigen.
(*In dit rapport zijn alle ontwikkelingen vanaf 2019 op het gebied van ziekteverzuim meegenomen. Voor de ontwikkeling over arbeidsongeschiktheid zijn de cijfers vanaf 2014 bij elkaar gebracht.)
Weten hoe wij u kunnen helpen? Neem gerust contact op met één van onze HR/Re-integratieconsulenten of maak een afspraak via onderstaande knop. Ons werkgebied bedraagt Heerlen, Sittard, Maastricht, Roermond, Venlo, Eindhoven en omstreken.
Hanneke Habets h.habets@alerthr.com