Dat dagelijks bewegen in de buitenlucht gezond is, weten we inmiddels allemaal. Toch blijft een groot deel van de werkende bevolking binnen zitten tijdens hun pauzes. We spenderen onze lunchpauze scrollend op onze telefoons, en in plaats van even los te komen van ons werk, vullen we ons hoofd met nog meer prikkels.
Laten we samen afspreken dat we dit voor onze eigen gezondheid anders gaan aanpakken! En wanneer is een beter moment om hiermee te beginnen dan op Wandel naar je Werk Dag? Nu zeg ik niet dat je jouw autorit van 45 minuten moet inruilen voor de benenwagen. Laten we beginnen met een realistisch doel: “Een 10-minuten wandeling tijdens je pauze met je collega’s.” Een lunchwandeling heeft namelijk veel invloed op de rest van je dag.
Creatief denkvermogen van werknemers
Wist je dat zelfs een korte wandeling tijdens de pauze een grote invloed kan hebben op de creativiteit? Onderzoek toont aan dat het positieve effect al merkbaar is na slechts 5 minuten wandelen. Het creatieve denkvermogen kan zelfs tot wel 60% toenemen!
Door je team aan te moedigen om samen tijdens hun pauze een korte wandeling te maken, kun je de creativiteit en innovatie binnen je team stimuleren. Dit kan resulteren in het genereren van nieuwe ideeën, het oplossen van complexe problemen en het verbeteren van de algehele prestaties van de organisatie.
Hogere stress tolerantie
Het stimuleren van wandelen in de pauzes kan een aanzienlijke impact hebben op de algehele stressbestendigheid van jou en je team. In stressvolle situaties stijgt het cortisolniveau, wat op lange termijn kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen. Tijdens het wandelen daalt echter het cortisolniveau en worden tegelijkertijd endorfines, ook bekend als het ‘gelukshormoon’, aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de hersenen de ruimte krijgen om te ontspannen en tegelijkertijd hetb algehele stressniveau gedurende de dag te verlagen, wat resulteert in een hogere stressbestendigheid.
Keuzes maken
Tijdens je wandeling ben je letterlijk even in een andere omgeving. Dit geeft je de ruimte om situaties in een ander perspectief te plaatsen. Hierdoor kan het helpen om helderder ta denken waardoor je beter doordachte beslissingen kunt maken. Bovendien kan het bevorderen van dit soort denkprocessen de algehele productiviteit en innovatie binnen het bedrijf verhogen.
Preventief ziekteverzuim
Beweging en frisse lucht zijn over het algemeen al beter voor je gezondheid. Je verbetert je conditie, wat bijdraagt aan je algehele welzijn. Daarnaast ben je doorgaans meer ontspannen wanneer je regelmatig wandelt. Beweging, inclusief wandelen, zorgt voor een betere doorbloeding in je lichaam, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en zuurstof en voedingsstoffen worden verspreid door je lichaam. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.
Naast het positieve effect op de fysieke gezondheid kan regelmatig wandelen ook bijdragen aan het verbeteren van de mentale gezondheid, zoals het verminderen van angst en depressie, het verbeteren van de stemming en het bevorderen van ontspanning. Dit alles draagt bij aan het welzijn en de vitaliteit van werknemers, wat op zijn beurt het ziekteverzuim kan verminderen en een positieve werkomgeving kan bevorderen.
Al met al draagt het bevorderen van beweging en frisse lucht niet alleen bij aan de gezondheid en vitaliteit van werknemers, maar ook aan een positieve en productieve werkomgeving.
Samenhorigheid
Samen wandelen biedt niet alleen fysieke voordelen maar het is ook een middel voor het versterken van de collegiale banden en het creëren van een positieve werksfeer. Wanneer je samen met je collega’s tijd doorbrengt buiten de kantooromgeving, ontstaat er een informele setting waarin iedereen elkaar op een andere manier leren kennen. Dit kan leiden tot het opbouwen van sterkere banden en het bevorderen van een gevoel van samenhorigheid binnen het team. Door regelmatig gezamenlijke wandelingen te organiseren, investeer je niet alleen in de gezondheid van de werknemers, maar ook in de cohesie en effectiviteit van het team. Het versterkt de onderlinge banden, bevordert een positieve werkcultuur en kan zelfs leiden tot een verhoogde productiviteit en tevredenheid onder werknemers.
Laten we dus samen van die stoel afkomen en genieten van het lekkere weer en de frisse lucht buiten. Door samen te wandelen kunnen we niet alleen onze fysieke en mentale gezondheid verbeteren, maar ook onze creativiteit vergroten, onze stressbestendigheid verhogen en betere beslissingen nemen. Bovendien versterken we de banden met onze collega’s en creëren we een positieve werksfeer.
Dus laten we de eerste stap zetten en samen wandelen tot een vast onderdeel van onze werkdag maken. Nodig je collega’s uit voor een ontspannen lunchwandeling en geniet van de vele voordelen die het met zich meebrengt.
Als werkgever is het van groot belang om te investeren op de gezondheid en het werkgeluk van je team. Gezonde werknemers zijn tenslotte het kapitaal van je organisatie. Duurzame inzetbaarheid is het uitgangspunt voor een strategisch HR-beleid.
Ontdek hoe Alert jouw organisatie kan helpen investeren in de vitaliteit, gezondheid en het werkgeluk van je medewerkers. Laten we samenwerken aan duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie om een vitaal en winstgevend bedrijf te creëren. Alert kan preventie op verschillende manieren samen met je organisatie aanpakken.
We gaan graag in gesprek om daar achter te komen en op maat onze dienstverlening op een toepasselijke manier hier op in te zetten. Wil jij het werkgeluk in jouw organisatie verhogen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Of je nu op kantoor, in een logistiek magazijn, als chauffeur, operator of als belader werkt, bij Alert richten wij ons op het werkgeluk...
People work better when they are happy. Dit zeggen wij bij Alert niet alleen, ons hele werkproces draait om dit gedachtengoed. Wij meten met...
Op zijn 65’tig-jarige leeftijd is Leo in contact gekomen met Alert. Vol vrolijkheid en energie wilde Leo aan de slag te gaan! Alert wist...