wie helpt mij als arbeidsmigrant met re-integratie?

Vanuit je geboorte land naar Nederland komen om te werken en hier tijdelijk te verblijven. Deze situatie komt best wel veel voor. Volgens het UBU waren er in 2019 in totaal 767.571 arbeidsmigranten waarvan er 393.371 in direct dienstverband werkzaam zijn. De behoefte aan arbeidsmigranten groeit elk jaar, mede doordat de vergrijzing toeneemt. Maar wat moet je doen wanneer je als arbeidsmigrant in Nederland werkt, maar zo ziek wordt dat je niet meer je werk kan uitvoeren? Dit overkwam Anna, een van onze re-integratie cliënten.

Cijfers over arbeidsmigranten in Nederland volgens ABU. Ook deze arbeidsmigranten hebben recht op re-integratie bij ziekte.

ABU – Top-5-nationaliteiten

re-integratie via spoor 1

Wanneer je in Nederland werkt en zo ziek wordt dat je je werk niet meer kunt doen, ga je samen met de bedrijfsarts aan de slag om je werk weer te kunnen doen. We noemen dat in Nederland re-integreren op de arbeidsmarkt. Het eerste jaar na je ziekmelding, ga je onderzoeken of je je eigen, of ander werk bij je huidige werkgever kunt doen. Dit wordt spoor 1 genoemd.

re-integratie via spoor 2

Na dat eerste jaar, komt je tweede ziektejaar. Als het dan nog steeds niet is gelukt om je eigen werk weer te doen, ga je met een re-integratie consulent van Alert onderzoeken wat voor werk je nog kunt doen bij een andere werkgever. We noemen dit een spoor 2 re-integratietraject. Tijdens dit traject gaan wij samen met jou onderzoeken welk werk jij leuk vind en of je dit (misschien met enkele aanpassingen aan het werk) zou kunnen doen.

anna’s happy.work.life

Bij Alert hebben wij de kennis en ervaring om mensen met bijvoorbeeld een Poolse nationaliteit te ondersteunen naar een nieuwe werkplek, die past bij hun kennis en ervaring. Neem als voorbeeld Anna, zij was als ex-leraar Poolse taal, in Nederland, aan de slag gegaan als orderpicker, een baan die vanwege haar medische en haar gezinssituatie niet bij haar paste. Nu werkt Anne succesvol als recruiter bij een uitzendbureau. Over haar begeleiding door onze re-integratie consulent Joeri benoemde Anna:

‘Joeri jest osoba otwarta i  konkretną. Służy pomocą i robi to w sposób profesjonalny. Otrzymałam od niego konkretne wskazówki, które były mi pomocna w znalezieniu nowej pracy.’

Joeri is een open en concreet persoon. Hij is behulpzaam en doet het professioneel. Van hem kreeg ik concrete tips die behulpzaam waren bij het vinden van een nieuwe baan.

Wij begrijpen dat het starten van een re-integratietraject stress kan opleveren wanneer je niet goed de Nederlandse taal beheerst of niet goed weet waar je aan toe bent. Deze stress kan onopgemerkt invloed hebben op je gezondheid en herstel. Daarom krijg je bij Alert de tijd en aandacht die je nodig hebt om succesvol je re-integratietraject te doorlopen. Je re-integratiecoach van Alert zorgt ervoor dat jij goed terecht komt op een werkplek die niet alleen goed bij je past, maar waar je ook nog eens plezier hebt. 

alert’s happy.work.life filosofie

Bij Alert geloven we in de Happy.Work.Life filosofie ‘People work better, when they are happy’ Daarom vinden wij het belangrijk om erachter te komen waar jij energie van krijgt. Dit doen we door goed te luisteren naar jouw wensen en samen te onderzoeken waar jij oprecht blij van wordt binnen je loopbaan. Met deze kennis gaan onze re-integratie consulenten aan de slag. Bij Alert helpen wij jou bij elke stap in het re-integratieproces. Heb jij vragen over re-integreren met Alert? Neem dan contact met ons op.