Veilig en gezond werken… Niet alleen heel belangrijk maar ook leuk en inspirerend voor zowel werkgever als voor medewerker. Vandaag is het Wereld dag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Een dag die onze Happy.Work.Life-filosofie reflecteerd. Gezondheid, veiligheid en werkgeluk hebben immers enorm veel invloed je werknemers en organisatie.
Gezond en veilig werken. Het zijn natuurlijk vrij algemene begrippen waar niet iedereen bij stil staat, of zich bewust van is. Denken we bij veiligheid vaak aan bijvoorbeeld beschermende middelen, veiligheidsinstructies en deugdelijke machines en apparaten.
Vandaag wil ik net de “onzichtbare’ kant belichten; psychische beroepsziekten;
Psychische beroepsziekten. Het is helaas de realiteit van de dag en de groep medewerkers die het treft groeit nog steeds. Redenen kunnen zijn langdurige blootstelling aan stressvolle werkomgevingen, overmatige werkdruk, conflicten op de werkvloer, pesten, intimidatie enz. Voorbeelden van psychische beroepsziekten zijn burn-out, depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit zijn vaak heftige ziektes met een lang verloop tot herstel.
Niet altijd had het zover hoeven komen; meestal zijn er al fysiek of mentale signalen maar worden deze door medewerker niet serieus genomen of door de werkgever niet opgepikt. Is uitval eenmaal een feit, dan is de weg naar herstel vaak lang en moeizaam. Uitval door beroepsziektes kent alleen maar verliezers.
Voorkomen is beter dan genezen. Als werkgever zijn er een aantal zaken die je kunt inzetten en communiceren naar je medewerkers. Het is belangrijk dat werkgevers zorgen voor een gezonde werkomgeving en dat werknemers toegang hebben tot ondersteuning en hulpbronnen om psychische problemen te voorkomen en aan te pakken.
Creëer een gezonde werkomgeving: Zorg voor een werkomgeving die ondersteunend en respectvol is, waar werknemers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Dit kan onder meer inhouden dat er open communicatie wordt gestimuleerd, conflicten worden aangepakt en er aandacht is voor een goede werk-privébalans. Stel intern een ambassadeur of een vertrouwenspersoon aan waar de medewerkers in vertrouwen het gesprek mee kunnen aangaan en die mee kan denken in oplossingen.
Ondersteun in de bewustwording van een gezonde leefstijl: Denk hierbij aan het aanbieden van gezonde producten, sport faciliteiten, en het aanmoedigen van pauzes, waarbij men bij voorkeur (gezamenlijk) actief is. Lekker buiten een flinke ronde lopen stimuleert je brein en verlaagt het stress level al na enkele minuten.
Bied training en ondersteuning aan: Zorg voor training en begeleiding om werknemers te helpen omgaan met stressvolle situaties, effectief te communiceren en gezonde werk en privé balans, vitaliteit, werkgeluk en leefstijl.
Uiteindelijk zijn werkgever en medewerker gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving en houding!
Ik denk graag mee!
Telefoon: 06-28047549
E-mail: m.vlendre@alerthr.com
ADV is een term die regelmatig voorkomt in arbeidscontracten en cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten). Voor veel werknemers is het een belangrijk onderdeel van hun werk-privébalans....
Als werkgever heb je onbewust meer invloed op het welzijn van je werknemers dan je wellicht verwacht. Ontspannen en gelukkige werknemers zijn erg belangrijk...
Vandaag hebben we smakelijke insight voor jou! Onderzoek vindt steeds meer bewijs hoe voeding en onze mentale gezondheid met elkaar verbonden zijn. Zoals het...