veilig en gezond werken

Veilig en gezond werken… Niet alleen heel belangrijk maar ook leuk en inspirerend voor zowel werkgever als voor medewerker. Vandaag is het Wereld dag voor Veiligheid en Gezondheid op het werk. Een dag die onze Happy.Work.Life-filosofie reflecteerd. Gezondheid, veiligheid en werkgeluk hebben immers enorm veel invloed je werknemers en organisatie.

Gezond en veilig werken. Het zijn natuurlijk vrij algemene begrippen waar niet iedereen bij stil staat, of zich bewust van is. Denken we bij veiligheid vaak aan bijvoorbeeld beschermende middelen, veiligheidsinstructies en deugdelijke machines en apparaten.

Vandaag wil ik net de “onzichtbare’ kant belichten; psychische beroepsziekten;

wat zijn psychische beroepsziekten?

Psychische beroepsziekten. Het is helaas de realiteit van de dag en de groep medewerkers die het treft groeit nog steeds. Redenen kunnen zijn langdurige blootstelling aan stressvolle werkomgevingen, overmatige werkdruk, conflicten op de werkvloer, pesten, intimidatie enz. Voorbeelden van psychische beroepsziekten zijn burn-out, depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit zijn vaak heftige ziektes met een lang verloop tot herstel.

Niet altijd had het zover hoeven komen; meestal zijn er al fysiek of mentale signalen maar worden deze door medewerker niet serieus genomen of door de werkgever niet opgepikt. Is uitval eenmaal een feit, dan is de weg naar herstel vaak lang en moeizaam. Uitval door beroepsziektes kent alleen maar verliezers.

wat kun je doen bij psychische beroepsziekten?

Voorkomen is beter dan genezen. Als werkgever zijn er een aantal zaken die je kunt inzetten en communiceren naar je medewerkers. Het is belangrijk dat werkgevers zorgen voor een gezonde werkomgeving en dat werknemers toegang hebben tot ondersteuning en hulpbronnen om psychische problemen te voorkomen en aan te pakken.

Creëer een gezonde werkomgeving: Zorg voor een werkomgeving die ondersteunend en respectvol is, waar werknemers zich gewaardeerd en gehoord voelen. Dit kan onder meer inhouden dat er open communicatie wordt gestimuleerd, conflicten worden aangepakt en er aandacht is voor een goede werk-privébalans. Stel intern een ambassadeur of een vertrouwenspersoon aan waar de medewerkers in vertrouwen het gesprek mee kunnen  aangaan en die mee kan denken in oplossingen.

Ondersteun in de bewustwording van een gezonde leefstijl: Denk hierbij aan het aanbieden van gezonde producten, sport faciliteiten, en het aanmoedigen van pauzes, waarbij men bij voorkeur (gezamenlijk) actief is. Lekker buiten een flinke ronde lopen stimuleert je brein en verlaagt het stress level al na enkele minuten.

Bied training en ondersteuning aan: Zorg voor training en begeleiding om werknemers te helpen omgaan met stressvolle situaties, effectief te communiceren en gezonde werk en privé balans, vitaliteit, werkgeluk en leefstijl.

Uiteindelijk zijn werkgever en medewerker gezamenlijk verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving en houding!

Meer weten?

Ik denk graag mee!

Telefoon: 06-28047549
E-mail: m.vlendre@alerthr.com

 

Martine Vlendré

Vanuit mijn persoonlijke interesse voor gezondheid en preventie en de Happy.Work.Life-filosofie van Alert, houd ik me actief bezig met het verbeteren van de gezondheid op de werkvloer, preventie en werkgeluk. Wij kunnen dienstverlening op verschillende manieren samen met je organisatie vormgeven. We gaan graag in gesprek om je behoefte te bespreken. Wil jij het werkgeluk in jouw organisatie verhogen? Neem dan contact op.

Senior Re-integratie consulent | Expert vitaliteit en preventie

wat andere zeggen over de re-integratie dienstverlening van alert

Een afbeelding van een lachende vrouw ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk. Ze draagt een bril en zwart pak.
Overheidsinstelling

Het is prettig samenwerken met Syl. Zij is een goede coach. Zij kan goed luisteren en voelt goed aan wat iemand nodig heeft. Ze kan mensen een spiegel voorhouden, schroomt niet om werkgevers te benaderen en komt voor onze cliënten op als dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat mensen op de juiste plek aan het werk komen!

Ervaring vanuit een overheidsinstelling
Ook een afbeelding van een lachende vrouw ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk. Ze heeft een pen in haar hand en kijkt weg van de camera.
Diana Waltmans Wijnen

De loopbaanscan bij Alert geeft je inzicht. Dat werkt echt verhelderend als je bv niet scherp hebt wat gezond is voor je op een werkvloer. Of als je, zoals ik, al erg lang bij een zelfde werkgever werkt en je je al tijden niet meer hebt hoeven af te vragen welke talenten je eigenlijk hebt en welke je niet benut op je huidige baan. Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan je vragen bij Alert.

Cliënt
Een afbeelding van een lachende man ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk.
Gerard Hennemann

Bij Alert-HR gekomen via mijn oude werkgever. Er werd op een fijne manier met mij omgegaan en geluisterd naar wat ik wilde gaan doen. Trainingen om weer terug in de arbeidsmarkt te komen, zijn onderdelen van het dienstenpakket dat mij werd aangeboden. Informatie en hulp werd meer dan voldoende geboden. Hartelijk dank Martine en Alert!

Cliënt