werkgeluk is geen luxe

We spreken vaak over werkgeluk als een bijkomstigheid die slechts enkele geluksvogels kunnen ervaren. Maar in werkelijkheid is werkgeluk veel belangrijker; het is een fundamentele behoefte voor zowel werknemers als organisaties. Want wanneer je gelukkig bent op je werk, voel je je niet alleen beter, maar beïnvloed je ook je omgeving, zowel persoonlijk als professioneel.

het belang van werkgeluk

Werkgeluk heeft een diepgaande invloed op verschillende gebieden in ons leven. Het draagt bij aan onze algehele tevredenheid en welzijn. Gelukkige werknemers zijn over het algemeen gezonder, productiever en meer betrokken bij hun werk. Dit leidt niet alleen tot betere prestaties, maar ook tot een lagere kans op burn-out en ziekteverzuim. Bovendien ervaren werknemers die gelukkig zijn op hun werk een betere balans tussen werk en privéleven, wat bijdraagt aan de algehele levenskwaliteit.

Persoonlijke effecten van werkgeluk

 • Vitale werknemers: Gelukkige werknemers ervaren minder stress en hebben een sterker immuunsysteem. Dit leidt tot minder ziektedagen en een hoger energieniveau;
 • Stijging in productiviteit: Werknemers die zich goed voelen, zijn meer gemotiveerd en productiever. Ze nemen initiatieven en zijn creatiever in het oplossen van problemen;
 • Positieve invloed op collega’s: Geluk is besmettelijk. Gelukkige werknemers verspreiden positieve energie, wat een harmonieuze en samenwerkende werkomgeving bevordert.

Professionele effect van werkgeluk

 • Betere prestaties: Gelukkige werknemers werken beter. Ze zijn efficiënter, maken minder fouten en leveren werk van hogere kwaliteit;
 • Lagere verloopcijfers: Werknemers die tevreden zijn met hun baan, blijven langer bij hetzelfde bedrijf. Dit vermindert de kosten en de verstoring die gepaard gaan met het werven en trainen van nieuw personeel;
 • Positieve bedrijfscultuur: Een omgeving waarin werkgeluk centraal staat, trekt talent aan en bevordert een cultuur van groei en innovatie.

hoe organisaties werkgeluk kunnen bevorderen

Het creëren van een positieve werkomgeving vereist bewuste inspanningen van organisaties. Hier zijn enkele strategieën die jouw organisatie kan toepassen om het werkgeluk te bevorderen:

 1. Zorg voor een goede ‘Work-Life’ balans
  Flexibele werktijden en de mogelijkheid om vanuit huis te werken, helpen werknemers een gezonde balans tussen werk en privéleven te behouden. Dit vermindert stress en verhoogt de tevredenheid;
 2. Erkenning en beloning
  Erkenning van prestaties en het bieden van passende beloningen zijn een onmisbaar voor het bevorderen van werkgeluk. Werknemers die zich gewaardeerd voelen, zijn meer betrokken en gemotiveerd bij de organisatie;
 3. Creëer een positieve bedrijfscultuur
  Een cultuur van open communicatie, respect en samenwerking draagt bij aan een positieve werkplek. Organisaties kunnen dit bevorderen door regelmatig teamactiviteiten te faciliteren en open communicatiekanalen te ondersteunen;
 4. Investeren in ontwikkeling
  Door trainingen en mogelijkheden voor professionele groei aan te bieden, voelen werknemers zich gewaardeerd en gemotiveerd om hun beste beentje voor te zetten;
 5. Gezonde werkomgeving
  Een gezonde fysieke werkomgeving, met aandacht voor ergonomie en welzijn, draagt bij aan het algehele geluk en de productiviteit van werknemers.

werk samen met een HR-partner die gelooft in Happy.Work.Life

Werkgeluk is geen luxe maar een fundamentele behoefte voor zowel werknemers als organisaties. Het verbetert niet alleen het welzijn van individuen, maar ook de algehele prestaties en gezondheid van de organisatie. Door te investeren in het geluk van hun werknemers, creëren organisaties een positieve cyclus van tevredenheid, productiviteit en succes. Het is tijd om geluk op het werk te beschouwen als een essentiële factor voor een duurzame en bloeiende werkomgeving.

managment training- team in balans

Ben jij een manager of leidinggevende die zich wil ontwikkelen op het gebied van positief leiderschap: talentmanagement, duurzame inzetbaarheid en effectieve communicatie met je team? Schrijf je dan nu in voor onze training ‘Team in Balans’. 

Onze training biedt waardevolle inzichten en praktische tools op het gebied van verzuimpreventie, duurzame inzetbaarheid, persoonlijke talentontwikkeling en effectieve communicatie. Leer hoe je jouw team in balans kunt brengen en ontdek hoe je deze inzichten direct kunt toepassen in de praktijk. 

Meld je aan voor een vrijblijvend informatiegesprek.

wat andere zeggen over de re-integratie dienstverlening van alert

Een afbeelding van een lachende vrouw ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk. Ze draagt een bril en zwart pak.
Overheidsinstelling

Het is prettig samenwerken met Syl. Zij is een goede coach. Zij kan goed luisteren en voelt goed aan wat iemand nodig heeft. Ze kan mensen een spiegel voorhouden, schroomt niet om werkgevers te benaderen en komt voor onze cliënten op als dat nodig is. Dat zorgt ervoor dat mensen op de juiste plek aan het werk komen!

Ervaring vanuit een overheidsinstelling
Ook een afbeelding van een lachende vrouw ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk. Ze heeft een pen in haar hand en kijkt weg van de camera.
Diana Waltmans Wijnen

De loopbaanscan bij Alert geeft je inzicht. Dat werkt echt verhelderend als je bv niet scherp hebt wat gezond is voor je op een werkvloer. Of als je, zoals ik, al erg lang bij een zelfde werkgever werkt en je je al tijden niet meer hebt hoeven af te vragen welke talenten je eigenlijk hebt en welke je niet benut op je huidige baan. Er wordt veel tijd en aandacht besteed aan je vragen bij Alert.

Cliënt
Een afbeelding van een lachende man ter illustratie van een gegeven review op de pagina over Wajong werk.
Frank Verburg

Als bedrijf zijn we enorm tevreden met Alert. Estelle en haar team leveren met enthousiasme snel geschikte kandidaten. Door de persoonlijke benadering ontlast Alert ons bij het zoeken naar nieuwe medewerkers. Dankzij hun inzet kunnen we ons volledig richten op onze kernactiviteiten. Hun service is volgens afspraak en heeft positieve impact gehad op ons succes. We bevelen Alert aan voor iedereen die op zoek is naar een betrouwbare HR-partner.

Werkgever