Het correct naleven van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) is cruciaal voor zowel werkgevers als werknemers bij ziekteverzuim en re-integratie. Alert biedt professionele begeleiding en ondersteuning om te voldoen aan de verplichtingen van de Wvp, afgestemd op de unieke behoeften van elke organisatie en werknemer, om zo een duurzame terugkeer naar de werkvloer te bevorderen.
Klaar voor Happy.Work.Life?
1. Plan een kennismakingsgesprek
2. Zet een case uit bij ons
3. Ervaar het verschil
De Wet verbetering poortwachter is een Nederlandse wet die werkgevers en werknemers verplichtingen oplegt bij langdurig ziekteverzuim. Het doel van de wet is om een snelle en effectieve re-integratie van zieke werknemers te bevorderen en de instroom naar arbeidsongeschiktheidsuitkeringen te beperken. De wet schrijft voor welke stappen werkgevers en werknemers moeten nemen gedurende de eerste twee ziektejaren om te zorgen voor een succesvolle re-integratie.
De Wvp bestaat uit verschillende stappen en verplichtingen die gedurende de eerste twee ziektejaren moeten worden uitgevoerd. Enkele belangrijke aspecten van de wet zijn:
Probleemanalyse en advies door bedrijfsarts: Binnen zes weken na de ziekmelding dient de bedrijfsarts een probleemanalyse en advies op te stellen, waarin de functionele mogelijkheden en beperkingen van de werknemer worden beschreven.
Plan van aanpak: Uiterlijk in de achtste week na de ziekmelding moeten werkgever en werknemer samen een plan van aanpak opstellen, waarin de stappen staan beschreven die genomen zullen worden om de werknemer te laten re-integreren.
Re-integratiedossier: Gedurende het gehele re-integratieproces moeten werkgever en werknemer een re-integratiedossier bijhouden, waarin alle inspanningen en resultaten worden vastgelegd.
Eerstejaarsevaluatie: Na 52 weken ziekteverzuim dienen werkgever en werknemer de voortgang van de re-integratie te evalueren en eventueel het plan van aanpak bij te stellen. Mocht blijken dat de re-integratie in spoor 1 niet mogelijk is, gaat spoor 2 van start.
Spoor 2 traject: Gedurende het spoor 2 traject wordt aandacht besteed om mogelijke blokkades en belemmeringen bij de werknemer op te heffen en de veranderde situatie een plek te geven. Bij Alert wordt de werknemer met een positieve blik, onder begeleiding van de consulent, geactiveerd richting de arbeidsmarkt. De duur van het traject wordt bepaald door een succesvolle werkhervatting, duurzame uitplaatsing of het ingaan van de WIA.
WIA-aanvraag: Als de werknemer na 87 weken nog steeds niet (volledig) hersteld is, moet hij of zij een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV.
Alert biedt ondersteuning als HR Business Partner tijdens een re-integratietraject. Hierbij kun je een ervaren consulent als vast aanspreekpunt verwachten. Wij hebben een actieve kijk op re-integratie waarbij ingezet wordt op activering van de medewerker. Dit doen wij door middel van persoonlijke begeleiding en groepsbijeenkomsten. Samen waarborgen we dat het traject voldoet aan de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter. Hierbij is het doel altijd een duurzame werkhervatting of uitplaatsing. Onze diensten omvatten onder meer:
Het correct naleven van de Wet verbetering poortwachter is niet alleen wettelijk verplicht, maar kan ook een grote impact hebben op het succes van de re-integratie van zieke werknemers. Deskundige begeleiding zorgt ervoor dat alle verplichtingen worden nageleefd en dat werkgevers en werknemers de best mogelijke ondersteuning krijgen om een succesvolle terugkeer naar de werkvloer te realiseren.
Alert is gespecialiseerd in het begeleiden van organisaties en werknemers bij het voldoen aan de verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter, met als doel een duurzame uitplaatsing of werkhervatting. Onze ‘Happy.Work.Life’ filosofie staat garant voor een prettige samenwerking, waarbij het welzijn van werknemers centraal staat. Neem contact op met Alert om te ontdekken hoe wij jou en je organisatie kunnen ondersteunen bij het naleven van de Wet verbetering poortwachter en het bevorderen van een snelle en duurzame re-integratie.