het succesverhaal van syl

Een aantal jaar begeleid ik “Max” nu. Eerst vanuit een Werkfit traject, aansluitend in zijn gevonden passende baan via jobcoaching.

”Mijn succesverhaal, jij voelt het zelf niet zo, maar je bent het wel degelijk”

syl’s brief aan max

Beste Max,

Je kreeg al op jonge leeftijd een chronische ziekte en je wereld stond op zijn kop. Dit was niet hoe jij je leven had voorgesteld, gaf je aan, toen je mij meenam in je verhaal. Dat ”delen van dingen die je dacht, waar je mee zat, bang voor was, wat je nodig had en wat je allemaal meemaakte” duurde by the way zeker een dik 1,5 jaar. Je was geen prater, moest altijd alles alleen doen en had geen hele fijne jeugd gehad. Vertrouwen moet groeien en heeft tijd nodig, wat begrijpelijk is in jouw situatie. Je had al een aantal re-integratie bureaus gehad en het vinden van een baan die bij jou mogelijkheden en beperkingen paste was helaas nog niet gelukt, tot jouw grote frustratie.

Het liep vaak mis en voor jou was “vermijden”- de schuld bij jezelf zoeken en er vooral niet over praten de enige manier. Dit had je namelijk nooit geleerd en vond je spannend. Je werd niet altijd begrepen, verkeerd gedrag werd vaak verkeerd (negatief) uitgelegd, men keek niet verder, wilde jou geen kans geven of in je investeren. Men gunde je de ruimte en rust niet zodat jij je ergens veilig kon gaan voelen en jezelf durfde te zijn zodat vanzelf je kwaliteiten aan het licht kwamen.

Wij hadden meteen een goede klik, “vibe” zoals jij dat noemt. Tijdens het re-integratie traject kreeg je langzaam een heel klein beetje vertrouwen in het vinden van een baan. We hadden snel door waar jouw werkplek aan moest voldoen. Ten eerste begrip voor jou en je gezondheid, taken en uren langzaam op kunnen bouwen, rekening houden met jouw belastbaarheid, wat kon je wél en wanneer werd je overvraagd en moesten we een stapje terug doen of even een pauze inlassen: hoe voel je je hierbij (zonder oordeel naar jezelf!). Ook een vast aanspreekpunt was nodig, korte communicatie lijnen, werkbezoeken en 1 keer in de 6-8 weken even de koppen bij elkaar met ons allen om te kijken hoe alles verloopt en waar een aanpassing nodig is.

Deze fantastische werkplek werd zoals jullie wel verwacht hadden gevonden, ze zijn er nog de werkgevers die goud waard zijn en je doet het fantastisch.  Je bent gestart als vrijwilliger en kreeg daarna een jaarcontract voor een aantal kleine uren per week. De werkplek is op 5 minuten fietsen. Dit alles voelde voor jou heel fijn, er ontstond weer perspectief, je kon weer tegen anderen zeggen dat je werk had en mee doet in de maatschappij. Deze maand heb je weer een contractverlenging gekregen, waar je overigens verbaasd over was. Je hebt zelf soms nog niet door wat een mooi persoon je bent, en dat je wel degelijk goed in dingen bent. Gelukkig zien anderen mensen dit nu wel.

Langzaam aan groei je steeds meer in vertrouwen en deel je zelfs op je werkplek moeilijk momenten die je in je roerige privéleven meemaakt en ontstaat hierdoor nog meer begrip. Je zelfvertrouwen groeit beetje bij beetje, je leert steeds meer over wie je bent, staat open voor de spiegel die ik je soms voorhoud en nog mooier: het vertrouwen in de ander groeit ook. Ik gun je nog meer flexibiliteit in je leven, hier gaan we samen mee aan de slag door ook in jouw privésituatie structuur en rust te creëren. We zijn er nog niet maar iedere kleine stap is er een. De toekenning voor het komende half jaar jobcoaching is weer toegezegd, hier zijn wij allebei erg blij mee. Jij weer verder met je leven, op weg naar een volgend stipje aan de horizon, met mooie en soms moeilijke dingen in het leven en ik, ik loop weer graag met je mee.

Max, bedankt voor het vertrouwen dat je in mij hebt en het delen van je verhaal, jouw leven waar ik onderdeel van mag zijn.

Syl Carati

Mensen willen gezien, gehoord en geholpen worden. Ik ben inmiddels al een aantal jaar met veel plezier mensen aan het begeleiden bij hun re-integratie. Ik haal hier veel energie uit! Binnen mijn aanpak sta jij als mens centraal en gaan wij samen op zoektocht naar antwoorden op de volgende vragen: Wie ben ik? Wat wil ik? en Wat kan ik? Zo krijg jij weer perspectief op jouw participatie in de maatschappij en arbeidsmarkt.

Re-integratie consulent | A.C.T. coach | Jobcoach

Deze Happy Cliënt Case is geschreven door onze re-integratie consulent Syl Carati. Syl werkt sinds juni bij Alert, ze staat klaar om je ondersteunen bij alle trajecten vanuit het UWV. Denk hierbij aan jobcoaching, modulaire dienstverlening, Werkfit- en NaarWerk trajecten. Heb jij vragen over re-integratie of wil je meer informatie over onze dienstverlening? Vul dan dit formulier en wij nemen contact met jou op.

”Vertrouwen moet groeien en heeft tijd nodig’‘ Syl Carati – re-integratieconsulent bij Alert