hoe schrijf ik een professioneel cv?

Je bent toe aan een nieuwe uitdaging. Je kijkt met regelmaat op vacaturesites als Indeed en Alert tot je die super interessante vacature tegenkomt, deze baan wil je hebben! Maar dan komt het, je curriculum vitae (CV) is jaren geleden voor het laatst geüpdatet en hoe schrijf je nu een overtuigende motivatiebrief? Hoe zorg je ervoor dat jij op sollicitatiegesprek uitgenodigd word? Vandaag gaan wij jou helpen met het opstellen van een doelgericht CV. 

belang van een goed opgesteld cv

Je CV is vaak het eerste document dat recruiters en werkgevers bekijken. Sterker nog, je CV is de eerste indruk die je achterlaat. De werkgever bekijkt je CV om erachter te komen of je een relevante achtergrond hebt voor de specifieke functie waarop je solliciteert. Door je CV aan te passen op de vacature vergroot je de kans om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek. Daarnaast helpt het werkgevers om een weloverwogen beslissing te nemen bij het selecteren van kandidaten. 

do’s:

 • Pas je CV aan op de vacature: het is raadzaam om je CV aan te passen aan de vereisten van de functie waar je op solliciteert. Signaleer welke vaardigheden het beste zijn voor het uitvoeren van de functie en bekijk welke relevante werkervaring jij hebt met betrekking tot deze vacature.
 • Wees beknopt en duidelijk: het CV dient als doel om je relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden weer te geven. Wees beknopt en gebruik duidelijke taal. Maak gebruik van actiewoorden en wees concreet in je omschrijving. Bijvoorbeeld: ‘Het trainen en aansturen van een team bestaande uit 20 medewerkers’. Voorbeelden van andere actiewoorden zijn: ondersteunen, leiden, implementeren en organiseren.
 • Gebruik een professioneel ontwerp: door het gebruiken van een professionele template is je CV goed leesbaar en ziet het er verzorgd uit. Kies een ontwerp dat bij jou als persoon past, maar let op dat deze niet te druk opgemaakt is. Plaats de relevantste informatie bovenaan. Door hetzelfde lettertype en kleurgebruik te gebruiken op je CV als het bedrijf waarop je solliciteert, laat je zien dat je jezelf verdiept hebt in het bedrijf. 
 • Onderscheidende prestaties: benoem relevante cursussen, vrijwilligerswerk of behaalde doelen die laten zien welke waarden jij kan toevoegen aan de organisatie waarbij je solliciteert. 

don’ts:

 • Vermijd spelfouten en grammaticale fouten: spelling- en grammaticafouten geven een negatieve eerste indruk. Je komt hierdoor minder overtuigend en accuraat over. Lees grondig je cv door, gebruik een spellingscontrole of laat eventueel iemand anders je CV na te lezen.
 • Vermijd irrelevante informatie: concentreer je op het weergeven van relevante informatie. Je bijbaan in de afwas van 10 jaar geleden is niet relevant zijn voor je logistieke baan als planner of administratief medewerker. Leg de nadruk op werkervaring, opleiding en vaardigheden die nodig zijn voor het uitoefenen van de functie.
 • Vermijd onwaarheden: weergeef geen onwaarheden op je CV. Benoem niet dat je goed bent in competenties die je eigenlijk nog niet goed beheerst. In je motivatiebrief kun je dan wel weer benoemen dat je jezelf wenst te ontwikkelen in deze vaardigheid. Zo weet de werkgever waar hij aan toe is en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens je proeftijd.
 • Overdrijf niet: vermijd het overdrijven of opblazen van je prestaties en vaardigheden. Tijdens het sollicitatieproces is de kans groot dat de werkgever hier doorheen ziet met als gevolg dat vertrouwen beschadigt, waardoor je de functie niet krijgt. 
 • Gebruik geen onprofessionele e-mailadressen: vermijd grappige, kinderlijke of ongepaste e-mailadressen. Deze kunnen onprofessioneel overkomen.  
 • Gebruik geen ongepaste foto: vermijd foto’s die niet gepast zijn. Vooral wanneer de situatie op de afbeelding geen toegevoegde waarde heeft voor de functie waarop je solliciteert. Denk hierbij aan trouwfoto’s, vakantiefoto’s, foto’s met Snapchat-filters, etc. 
 • Voorkom ongestructureerde informatie: het is belangrijk dat je CV makkelijk leesbaar is. Een CV met te veel informatie en geen duidelijke structuur kan ervoor zorgen dat de belangrijkste informatie verloren gaat. Denk eraan: less = more! Gebruik secties en opsommingstekens om structuur te geven aan de tekst. 
 • Beperk de lengte van je CV: beperk je CV tot maximaal twee pagina’s en denk eraan: relevantie is key. Werkgevers hebben meestal niet veel tijd om elk CV grondig te lezen.
 • Gebruik geen onduidelijk of vaag taalgebruik: specifieke en concrete woorden om je vaardigheden te beschrijven die niet in de context passen of het vaag maken. Dus niet: ‘Ik was verantwoordelijk voor verschillende projecten’ maar wel: ‘Leidde een team van ontwikkelaars bij de implementatie van drie succesvolle projecten’.

Het opstellen van een professioneel CV is uiterst belangrijk om jezelf te presenteren als de juiste kandidaat voor een baan. Door de bovenstaande do’s en don’ts in gedachten te houden, kun je een professioneel en overtuigend CV maken. Wees beknopt, pas je CV aan op de vacature, gebruik een professioneel ontwerp en benadruk je prestaties. Vermijd spelfouten, irrelevante informatie, overdrijvingen en ongestructureerde inhoud. Gebruik een professioneel e-mailadres, beperk de lengte en vermijd vaag taalgebruik. Met deze tips vergroot je je kansen op het krijgen van de gewenste baan. Veel succes! Hopelijk start je binnenkort aan je Happy.Work.Life!

Wil je meer CV tips? Houd dan onze website in de gaten.