ontdek de metaverse

Ondertussen weten we dat de krapte op de arbeidsmarkt nog wel even zal aanhouden. Deze krapte heeft recruiters creatief gemaakt in het werven van personeel, het formuleren van betere vacatureteksten, het werven op social media en het gebruiken van meer videocontent; noem het maar op. Via deze methoden kunnen we met een boel geschraap, voldoende kandidaten bij elkaar te krijgen. Alleen dan ben je er nog niet. In de recruitmentbranche merken we dat veel kandidaten weglekken vanaf het moment dat ze zich melden, tot het moment van voorstellen bij onze opdrachtgever.

De werving is met kunst en vliegwerk rond te krijgen, maar er valt niet veel te selecteren. Ook al reageer je op persoonlijke wijze en binnen 24 uur. Daarnaast zien we dat werkzoekenden op meerdere vacatures tegelijkertijd reageren en blijft het verloop hoog. Mensen geven zo’n nieuwe job maar even een kans en fladderen dan weer verder. Overigens hebben wij als arbeidsmarktspecialisten niet de indruk dat continu wisselen van werkplek een positief effect heeft op hun loopbaan. Wat kunnen we doen om een betere match te maken, mensen beter te onboarden en de leercurve bij die nieuwe baan voor iedereen uitdagend te houden?

Op dit moment is er veel te doen over ChatGTP. Dat AI-taalmodel, dat teksten genereert o.b.v. allerlei bronnen. Er is tegelijktijdig een minstens even grote ontwikkeling gaande, die met name door mensen van voor 1980 wat moeilijker te plaatsen is; de Metaverse. Ik wil natuurlijk niemand beledigen met de ‘van voor 1980’ duiding maar de ervaring leert dat mensen van voor die tijd, veel minder vaak opgegroeid zijn met games en gaming en er ook na de opkomst van dit fenomeen, het vooral links hebben laten liggen. De Metaverse is een virtuele wereld waarin je straks alles kunt. Nou vooralsnog bijna alles.

wat is de metaverse?

De Metaverse is een virtuele 3D-wereld die we in het begin nog zullen betreden met enkel een bril en controllers voor je handen. Later zullen er handschoenen, pakken, stoelen, loopbanden e.d. bij komen. Die instrumenten worden mettertijd voorzien van haptische feedback, waardoor je objecten kan voelen, vastgrijpen en weerstand voelt, wanneer je bijvoorbeeld ergens tegenaan komt. In die wereld kun je elkaar straks ontmoeten, omgevingen betreden, trainen en simpelweg werk uitvoeren.

Begin je al te zien wat voor implicaties de Metaverse op onze arbeidsmarkt gaat hebben? Misschien denk je nu; ‘mij niet gezien hoor’ of ‘ik geloof er niet zo in’. Mensen willen alleen contact in de echte wereld en niet in een neppe wereld. Niet om je bang te maken maar de kans is groot dat je met deze insteek hoort bij de mensen die de smartphone of social media even aan zich voorbij wilden laten gaan. Juist ja, dat is niemand gelukt, buiten een enkele 21-eeuwse kluizenaar.

Kijk maar eens om je heen. Veel jonge kinderen zitten het liefst de hele dag op een scherm te kijken wanneer ze Fortnite, Minecraft of Roblox spelen. Soms spelen ze het spel niet eens maar hangen ze er gewoon wat rond met vrienden. En neem voetballers, die tussen de trainingen door, samen Fifa spelen en op elkaar ingespeeld raken, waardoor een trainer minder invloed heeft op de speelstijl dan voordien. Of Max Verstappen, die voor een Grand Prix het parcours al vele malen virtueel heeft gereden. Het gedrag is er dus al, alleen turen we nu nog op een scherm. Straks wordt dit gedrag nog aantrekkelijker wanneer we in die virtuele wereld zitten en zelfs kunnen voelen. Je voelt iets wanneer je valt, de kogels inslaan op je lichaam, een object hard of zacht is of het stuur uit je handen slaat wanneer je een ‘curb’ te hard raakt.

de metaverse op de arbeidsmarkt

Terug naar de arbeidsmarkt; je kunt mensen straks spreken in een virtuele omgeving en ze direct een omgeving tonen, handelingen laten zien of zelfs laten proberen, nog zonder dat het geld kost om ergens naartoe te gaan of het risico dat iets mis- of stukgaat. Je kunt ze met EPT’s laten rijden door een drukke fabriekshal om snel en secuur orders te verzamelen. Een bovenloopkraan laten bedienen inclusief de natuurwetten laten ervaren die opspelen wanneer je een object van 12 ton door de lucht manoeuvreert. Je kunt ze elektrische producten laten repareren, lasnaden laten leggen en kapotte onderdelen van auto’s laten zoeken en vervangen.

Ook de softe kan getraind of assessed worden. Plaats iemand in een virtuele kantooromgeving, laat mails binnenkomen en allerlei telefoongesprekken of laat calamiteiten ontstaan, om te kijken hoe men reageert en handelt. Presenteer aan stakeholders in een virtuele vergaderkamer en toon schema’s en objecten in 3D. De deelnemers kunnen erop inzoomen en eromheen kijken.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Net als in de echte wereld, alleen dan goedkoper en zonder de risico’s. Straks willen we niet meer anders. Lekker in de luie stoel, door de lucht zwevend en tegelijkertijd kletsend met je vrienden. Wanneer je personeel moet werven kun je direct iedereen het werk laten ervaren. Tijdens de onboarding kun je nieuwe medewerkers gewoon eens laten prutsen ‘op het werk’ om het al doende te leren.