re-integratie bij chronische ziekten

In Nederland hebben meer dan 10 miljoen mensen te maken met een chronische aandoening, wat neerkomt op 57% van de totale bevolking. Dit betekent dat een groot deel van de samenleving dagelijks geconfronteerd wordt met uitdagingen die gepaard gaan met het leven met een aandoening waarvoor doorgaans geen volledig herstel mogelijk is. Voor velen van hen is de zoektocht naar werk of het behoud van een baan een extra uitdaging. In deze insight maak je kennis met Roland Hintzen, een ervaringsdeskundige en re-integratiecoach bij Alert, die zich inzet om werkgevers en mensen in re-integratietrajecten te ondersteunen bij het omgaan met chronische ziekten.

een persoonlijke achtergrond

Roland heeft al tientallen jaren ervaring in het begeleiden van mensen in re-integratietrajecten. Wat zijn verhaal echter zo bijzonder maakt, is dat hij zelf al sinds zijn kindertijd te maken heeft met de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. In 1973, op een jonge leeftijd, belandde Roland in het ziekenhuis en werd deze diagnose gesteld. In die tijd was er geen internet om informatie op te zoeken. Hierdoor stond Roland voor een onzekere toekomst.

‘’ Als kind kreeg ik te maken met de ziekte van Crohn. De diagnose was duidelijk, wat dat voor mezelf zou gaan betekenen was nog niet helder’’

een HBO diploma opgeleverd en 60 centimeter darm gekost

Terugkijkend op zijn leven heeft Roland (62) vele obstakels overwonnen. Zo heeft Roland meerdere keren zichzelf moeten herpakken om zijn studie voort te zetten, mede door de belemmeringen die de ziekte van Crohn met zich meebracht. Ondanks deze uitdagingen heeft hij doorzettingsvermogen getoond en op eigen kracht een weg gevonden op de arbeidsmarkt. Zijn vastberadenheid en ervaring maken hem tot een unieke re-integratiecoach, die als geen ander begrijpt wat het betekent om te vechten voor je doelen en dromen, zelfs in het aangezicht van tegenspoed.

‘’Qua opleiding, af en toe heb ik deze moeten onderbreken. Qua werk, regelmatig viel ik (zeker in de beginjaren) uit door die rotziekte. Maar ik heb uiteindelijk, mede door mijn doorzettingsvermogen, toch mijn weg gevonden op de arbeidsmarkt, zelfs met die vervelende chronische aandoening. Hiervoor heb ik onder meer zes jaar lang een avondstudie te gevolgd, dit in combinatie met een fulltimebaan. Ik zeg weleens: ‘Dat heeft me een HBO diploma opgeleverd en 60 centimeter darm gekost’.”

roland's werk als re-integratieconsulent bij alert

In 2002 begon Roland zijn carrière bij Alert, gespecialiseerd in re-integratie. Een van hun eerste grote projecten was in samenwerking met de patiëntenvereniging CCUVN en het Academisch Ziekenhuis Maastricht, waarbij ze mensen met inflammatoire darmziekten, waaronder de ziekte van Crohn, begeleiden bij hun re-integratie. 

‘’Als ervaringsdeskundige weet ik wat iemand met een chronische aandoening doormaakt, ik kan de problemen die ervaren worden goed plaatsen. Bijvoorbeeld wat medicatie met je doet, positief of juist niet, welke vervelende onderzoeken je moet ondergaan etc. Een arts zei ooit tegen mij: “Je moet, als je deze ziekte hebt, er rekening mee houden dat je problemen kunt krijgen van ‘kop tot kont’.” Ik moet de man gelijk geven helaas.’’

ondersteuning voor werkgevers en werkzoekenden

Roland richt zich voornamelijk op de regio Limburg en Zuidoost-Brabant, waar hij werkgevers en werkzoekenden bijstaat. Veel mensen met chronische ziekten ervaren onbegrip, zowel in hun persoonlijke leven als op de werkvloer. Dit kan ertoe leiden dat mensen, met chronische ziekten, extra uitdagingen ervaren bij het zoeken naar werk of het behouden van een baan vanwege hun gezondheidsproblemen. Hoe behoud ik mijn baan? Hoe vind ik een beter passende baan?; zijn vragen die een chronisch zieke medewerker zich wellicht regelmatig stelt. 

”Heb jij tijdens je zoektocht naar werk ook te maken met onbegrip? Ervaar je problemen ten aanzien van het behoud c.q. het verkrijgen van een baan als gevolg van een chronische ziekte? Weet je niet goed hoe het verder moet om zaken op het gebied van re-integratie aan te pakken? Wellicht kan ik als ervaringsdeskundige ondersteuning bieden. Dan plannen we een vrijblijvend oriënterend gesprek en kan ik, vanuit jouw vraagstelling, samen afstemmen wat ik voor jou kan betekenen.”

Telefoon: 06 – 215 50 264
E-mail: r.hintzen@alerthr.com

Als ervaringsdeskundige weet ik wat mensen met chronische ziekte problemen doormaken, ik kan de problemen die ervaren worden goed plaatsen. Heeft u tijdens uw zoektocht naar werk ook te maken met onbegrip? Ervaart je problemen ten aanzien van het behoud c.q. het verkrijgen van een baan als gevolg van chronisch ziek zijn? Weet je niet goed hoe het verder moet om zaken op het gebied van re-integratie aan te pakken? Dan kan ik iets voor je betekenen.

Roland Hintzen, re-integratieconsulent bij Alert