Samen vooruit

Joeri Cuijpers | 5 juli 2022

Vanuit mijn rol als re-integratie coach bij Alert sta ik dagelijks stil bij onze ‘Happy-Work-Life’ filosofie. Niet alleen voor de mensen in mijn caseload, maar ook voor mijzelf. Werkgeluk ervaren is een mooi streven voor ieder mens. Als re-integratie coach ervaar ik werkgeluk het meest tijdens de trainingen die wij aanbieden bij Alert.

Ik hou van de dynamiek die een groep met zich mee brengt en hoe je deze kunt gebruiken om mensen van elkaar te laten leren. Een gemêleerde groep van kandidaten werkt hierin het beste, daar zij ondanks hun verschillen vaak veelal dezelfde ervaringen delen. Plotsklaps moet je als 60+er na 40 dienstjaren in een specifieke sector gaan solliciteren op ander werk, maar je wil maar één ding en dat is terugkeren in eigen werk. Of je komt een andere deelnemer tegen die eenzelfde diep depressief dal heeft gekend, maar daar succesvol is uit gekomen. Ineens ervaart de deelnemer dat hij of zij er niet alleen voor staat. Samen sta je sterk en kun je van elkaars proces leren.

Vooroordelen wegnemen

Daarbij zie ik als consulent met enige regelmaat vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Die harde werkers die hun grenzen continu voorbij gaan, hebben een duidelijk beeld van uitkeringstrekkers die ‘gewoon moeten gaan werken’, tot ze zien dat deze deelnemer ook ooit een doorzetter was. Een doorzetter die heeft geleerd om zijn grenzen te bewaken en daardoor meer weet als die harde werker. Ik kan als re-integratieconsulent een heel mooi praatje houden over de relatie tussen grenzen bewaken en doorzettingsvermogen, echter komen de ervaringen van lotgenoten veel beter binnen.

Gebruik je netwerk

Tijdens groepsbijeenkomsten leer ik mensen ook om gebruik te maken van hun netwerk. Die les begint vanaf de eerste training, je leert van elkaar en je helpt elkaar. Niet alleen in het omgaan met de reden van uitval of de huidige situatie, maar ook later tijdens de arbeidsmarktbenadering. Tijdens de tweewekelijkse jobcenters is het delen van elkaars netwerk essentieel, want iedere deelnemer solliciteert en iedere deelnemer ziet vacatures. En als het dan niet zo geschikt is voor de ene deelnemer, misschien dan wel voor de andere deelnemer.

Kom zelf in beweging

En hoe zie je dit nu terug in een re-integartietraject? Nou dat is vrij simpel, ik activeer een groep om zelf in actie te komen en van elkaar te leren. Mijn rol in trainingen wordt steeds minder prominent naar mate het re-integartietraject vordert. Dit gaat zo door tot ik een soort kruiwagen word. Ik ben daar om te faciliteren en te ondersteunen. Ik kan je heel goed helpen om je lasten te dragen, maar je dient wel in beweging te komen. We gaan samen vooruit.

Wil je weten hoe wij jou of je medewerkers kunnen helpen bij het re-integratie traject? Neem dan contact met mij op.

Joeri Cuijpers, HR/Re-integratie coach , j.cuijpers@alerthr.com