Nog een paar weken. Dan wensen we elkaar weer allemaal massaal de beste wensen toe.
En vooral een goede gezondheid. Een gelukkig en gezond 2024. Want dat is toch immers het allerbelangrijkste: gezondheid.
In diezelfde periode genieten we ook maar al te graag van chocolade, luxe bonbons, gebakjes, uitgebreide diners met gerechten die veel vlees bevatten, uitgebreide desserts, borrelhapjes, lekkernijen van de kerstmarkt, zelfgebakken wafels, oliebollen, enzovoort.
Meestal gaat dit gepaard met de nodige alcohol, om te genieten, te vieren en te proosten. Op het nieuwe jaar ‘2024’, op elkaar, en vooral op een goede gezondheid! Want dat is toch het allerbelangrijkste: een ‘goede’ gezondheid!
Best bijzonder toch, deze combinatie? Een heel begrijpelijke combinatie, want eten en drinken staan nu eenmaal gelijk aan sfeer en gezelligheid, zeker in deze feestelijke periode…
We willen het allemaal: gezond zijn en ons vitaal voelen. Maar oh, wat is het moeilijk het vitale, gezonde gevoel te bereiken en te behouden. Vraag eens aan bekenden in je omgeving hoe belangrijk ze gezondheid vinden, en waarschijnlijk krijg je stellig het antwoord: heel belangrijk! Vraag dan eens: ‘Wat doe je er allemaal concreet aan om gezond te blijven?’ en tel dan de ‘ehhhh’-woordjes of seconden van stilte.
”Iets belangrijk vinden is gemakkelijk. Ernaar handelen is de kunst. En dat is helaas niet veel anders bij de meeste werkgevers, is mijn ervaring.” – Martine Vlendré, Alert
Werkgevers worstelen vaak met de vraag: hoe zorgen we nog beter voor onze werknemers? Naast onze persoonlijke gezondheid hebben we tegenwoordig (gelukkig) ook te maken met vitaliteit en persoonlijke positieve gezondheid op de werkvloer. Zoals we allemaal wel weten, is gezondheid meer dan de afwezigheid van ziekte. Verzuim is belangrijk. Zeker. Verzuim krijgt vaak de aandacht van HR. Uiteraard. Maar vaak wordt hierdoor preventie, werkgeluk, of positieve gezondheid regelmatig op de reservebank gezet. Een gemiste kans! Preventie en een gezonde werkomgeving bereik je niet door af en toe een mandje fruit neer te zetten. Of eenmalig een sportief teamuitje te plannen. Maar wat dan wel? Waar gaat het vaak mis? Geen tijd, geen beleid, geen kennis, het ontbreken van vitaal leiderschap, geen inzicht in de huidige en gewenste situatie, geen motivatie of niet de juiste persoon op je juiste plek.
Vanuit mijn persoonlijke interesse voor gezondheid en preventie, en de Happy.Work.Life-filosofie van Alert, houd ik me regelmatig bezig met het verbeteren van de gezondheid op de werkvloer, preventie en werkgeluk. Tijdens de HR-vitaliteitsreis in september van Netwerk Vitaal Limburg heb ik veel vakcollega’s gesproken en ook deze dag bevestigde weer wat ik dagelijks in mijn werk tegenkom; er valt nog heel wat winst te behalen als het gaat om vitaliteit, gezondheid en werkgeluk op de werkvloer!
Zeker niet. Maar het is hard werken, voor zowel werkgever als medewerker. Want ja Preventie en Vitaliteit het is een missie. En daar is inspiratie, interesse en motivatie voor nodig. Talent en Passie; liefde voor het vak. Het is geen eenmalig project om af te vinken. Het is een missie met een lange adem. Maar geduld en volhouden wordt beloond; Vitale gelukkige medewerkers zijn tenslotte het kapitaal van de organisatie!
En is dat niet wat we uiteindelijk allemaal willen?
Een Happy.Work.Life!
Start 2024 goed en bel ons voor een inspirerend en vitaal gesprek!
Dit artikel is geschreven door Martine Vlendré, Senior re-integratieconsulent bij Alert. Martine is voornamelijk actief in de regio Limburg en Zuidoost-Brabant, waar zij werkgevers en werkzoekenden begeleid in hun re-integratietrajecten. Daarnaast biedt Martine professionele begeleiding en advies aan onze HR-business partners met betrekking tot preventieve en vitaliteit gerelateerde vraagstukken.
Telefoon: 06-28047549
E-mail: m.vlendre@alerthr.com
Als werkgever heb je onbewust meer invloed op het welzijn van je werknemers dan je wellicht verwacht. Ontspannen en gelukkige werknemers zijn erg belangrijk...
Vandaag hebben we smakelijke insight voor jou! Onderzoek vindt steeds meer bewijs hoe voeding en onze mentale gezondheid met elkaar verbonden zijn. Zoals het...
We spreken vaak over werkgeluk als een bijkomstigheid die slechts enkele geluksvogels kunnen ervaren. Maar in werkelijkheid is werkgeluk veel belangrijker; het is een...