net afgestudeerd; hoe betreed ik de arbeidsmarkt?

Na jarenlang hard studeren, nachten doorhalen voor projecten en tentamens en de nodige borrels met de studievereniging, is het eindelijk zo ver! Je hebt je welverdiende diploma. Tijd om te starten aan je ‘grote mensen baan‘ – zoals ik het vorig jaar noemde. Maar hoe vind je nu een passende baan, op niveau, in het werkveld waarvoor jij gestudeerd hebt? Dit is een vraag waar veel alumni tegenaan lopen.

In je zoektocht naar (junior) functies lees je regelmatig dat toch enige ervaring vereist is. Daarbij is de hele waslijst aan vaardigheden die je moet bezitten, nog intimiderender dan jezelf voorstellen aan je kritische schoonouders. Geen zorgen, met deze tips helpen wij je erdoorheen!


net afgestudeerd en solliciteren – zorg dat de basis in orde is

Wees bereikbaar
Deze tip klinkt heel simpel, en in de praktijk is het ook heel simpel: wees bereikbaar. Wij zien en horen van veel werkgevers dat Gen Z bij verlies van interesse niet meer reageert. Wellicht heb je gesolliciteerd op een vacature die je achteraf toch niet zo interessant vond, en je reageert vervolgens niet meer op de mail van de recruiter of HR-manager. Een paar weken later zie je een vacature waar je wel helemaal laaiend enthousiast van wordt, maar je hebt op eerdere contactpogingen niet gereageerd. Dan is de kans groot dat je voor deze nieuwe vacature niet meer benaderd wordt.

Zorg voor een ge-update CV
Zorg voor een netjes en compleet cv dat volledig up-to-date is. In een eerdere insight hebben wij een overzicht gemaakt met de informatie die in het cv hoort te staan. Wil je nog meer informatie over het opstellen van een succesvol CV? Lees dan hier alle do’s en don’ts

Voeg een motivatiebrief toe
Ik ben oprecht verbaasd hoe weinig mensen tegenwoordig nog een motivatiebrief meesturen tijdens hun zoektocht naar werk. Wanneer je een goede motivatiebrief toevoegt bij je CV, sta je al een stap voor in het sollicitatieproces.

Ga goed voorbereid het sollicitatiegesprek in
Lees je goed in wat de werkgever doet, in welke branche je werkzaam gaat zijn en welke randzaken zij benoemen op hun website en social media. Naast jezelf verdiepen in het bedrijf is het ook belangrijk dat je van tevoren een idee hebt van wat je verwacht van de functie en wat je belangrijk vindt voor je eigen ontwikkeling. Vind je dit moeilijk? Dan zou de kernwaarde oefening in deze insight je wellicht kunnen helpen.

diploma op zak maar hoe toon ik relevante werkervaring aan?

Bijbanen
De kans is groot dat je tijdens je studie een aantal bijbanen hebt gehad. Kijk eens kritisch naar de werkzaamheden en ervaringen die je hier hebt meegemaakt. Welke relevante skills en vaardigheden heb je hier ontwikkeld die je ook nodig hebt bij je toekomstige droombaan? Werk op je CV deze relevante momenten kort en bondig uit, zodat je dit kunt gebruiken als ondersteunende werkervaring.

Vrijwilligerswerk- en schoolprojecten
Heb je gedurende je studie vrijwilligerswerk of relevante schoolprojecten uitgevoerd waarbij je raakvlak ziet met de vacatures waarop je wilt solliciteren? Benoem deze dan zeker op je CV. Kijk goed naar de vacatureteksten en haal deze onderdelen naar boven binnen je projecten. Heb je tastbaar bewijs van deze projecten? Stel dan een portfolio op met wat jouw bijdrage heeft opgeleverd en welke vaardigheden je hier hebt ingezet en ontwikkeld.

Stage
Heb je zowel geen bijbaan als gedurende je studie geen relevante ervaring opgedaan die je kunt inzetten om je werkervaring aan te tonen? Geen zorgen, ik ben er vrij zeker van dat je stage hebt gelopen tijdens je opleiding. Ook dit kun je in je motivatiebrief benoemen onder werkervaring, vooral wanneer iemand binnen het bedrijf een positieve referentie voor je kan achterlaten.

Tijdelijk werk

Solliciteer ook op tijdelijke posities om werkervaring op te doen. Tijdelijk werk kan een uitstekende manier zijn om relevante vaardigheden en ervaring op te bouwen. Het biedt je de kans om verschillende rollen en werkomgevingen te verkennen zonder langdurige verplichtingen. Bovendien kan tijdelijk werk vaak leiden tot een vast dienstverband, vooral als je laat zien dat je gemotiveerd en iniatatief nemend bent. Vergeet niet om ook deze ervaringen op je CV te vermelden, zodat werkgevers kunnen zien dat je proactief bent en bereid bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

lees de vacaturetekst inhoudelijk

Zie je een vacature die je interessant vindt en waarop je wilt solliciteren? Lees deze dan aandachtig door en pas je CV aan. Kijk hierbij naar de benoemde vaardigheden en of de werkbeschrijving aansluiten bij de ervaringen die je benoemd in je CV. Heb je nog geen aantoonbare ervaring dan kun je altijd benoemen dat je affiniteit (aantoonbaar) hebt met de werkzaamheden of de wens hebt om je daarin te ontwikkelen.

Bijvoorbeeld: stel dat je solliciteert op een marketingfunctie en de vacature vraagt om ervaring met klantenservice en communicatie. Als je in een bijbaan hebt gewerkt in de horeca of een supermarkt, kun je dit duidelijk vermelden in je CV. Schrijf iets als:

  • Medewerker Horeca bij Frietje Patat
    • Bied uitstekende klantenservice aan en los klachten van klanten efficiënt op;
    • Werk in een team om ervoor te zorgen dat de dagelijkse operaties soepel verlopen en de klanttevredenheid hoog blijft;
    • Ondersteund bij het creëren van social media content van het restaurant.

blijf solliciteren

Wees niet bang voor afwijzingen
Geef de moed niet op en blijf solliciteren. Afgewezen worden hoort nu eenmaal bij het proces. Vraag bij een afwijzing om gerichte feedback en neem deze mee in het volgende gesprek. Neem de afwijzing niet persoonlijk, naast kwaliteiten wordt er ook gekeken of jij als persoon past binnen het team. Wees daarom vooral jezelf zodat je terechtkomt bij een werkgever die past bij je toekomstdoelen en jou als persoon.

Wees niet te kritisch op vacatures
Het is begrijpelijk dat je op zoek bent naar de perfecte baan, maar wees niet te kritisch op vacatures. Soms lijken functies op het eerste gezicht minder relevant of aantrekkelijk, maar kunnen ze toch waardevolle ervaring en mogelijkheden bieden. Kijk naar de kernvaardigheden en groeimogelijkheden in de functie. Overweeg ook banen die misschien niet exact passen bij je studie, maar waar je wel relevante vaardigheden kunt ontwikkelen en netwerken kunt opbouwen. Deze ervaringen kunnen je uiteindelijk helpen om je droompositie te bereiken en wie weet vind je het werk ook nog helemaal geweldig!

Verlies je zelfvertrouwen niet
Delulu is de solulu. Merk je dat je langzaam wat zelfvertrouwen verliest tijdens het sollicitatiegesprek. Laat jezelf dan vooral niet gek maken! Blijf voor jezelf herhalen wat je sterktes zijn, en accepteer ook je zwaktes. Als jij niet in jezelf gelooft, hoe kun je dan de recruiter of HR-manager overtuigen dat je het werk daadwerkelijk kunt uitvoeren? Kom daarom tijdens de sollicitatie zelfverzekerd en overtuigd over je eigen handelen en kunnen over. Wees eerlijk en blijf dicht bij jezelf. Uiteindelijk wil je terechtkomen in een organisatie en in een functie die echt bij je past.

Happy.Work.Life met Alert

Het betreden van de arbeidsmarkt na je afstuderen kan een spannende maar soms ook overweldigende ervaring zijn. Onthoud dat elke sollicitatie, elk gesprek en elke ervaring je dichter bij je droombaan brengt. Bij Alert begrijpen we de uitdagingen waar je voor staat en staan we klaar om je te helpen.

Onze intercedenten hebben een uitgebreid netwerk aan werkgevers en de expertise om jou te begeleiden bij het vinden van een baan die perfect aansluit bij jouw vaardigheden en ambities. Of je nu op zoek bent naar een tijdelijke positie, een junior/leerling positie of je eerste grote stap in je carrière, wij zijn er om je te ondersteunen.