5 happy-tips voor Blue Monday

Blue Monday is de dag waarop mensen zich het meest treurig of neerslachtig zouden voelen. Tenminste dat zegt Fliff Arnal, een Britse psycholoog. Dit komt mede door een combinatie van korte dagen en het overboord gooien van de goede voornemens waar vele aan begonnen waren. Daarbij hebben wij een maand lang alleen maar feest gevierd en staat er deze maand geen festiviteit meer op de planning om naar uit te kijken. Bij Alert geloven wij niet in Blue Monday, wij pakken zelf regie over ons Happy.Work.Life. Daarom delen wij 5 happy-tips met jullie om van deze Blue Monday een Red Monday te maken.

H.   Gratitude practise

Wanneer je in een blue dipje terecht komt, is de kans groot dat je dagelijkse gedachtes even een tikkeltje negatiever zijn. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen met een paar snelle en bovenal positieve oefeningen.

  1. Maak een lijst met alles waar je dankbaar voor bent. Schrijf ook de kleine dingen op. Denk bijvoorbeeld aan een warme handdoek uit de droger of de vogels die ‘s morgens fluiten wanneer jij onderweg bent naar je werk.
  2. Maak vervolgens een lijst met alles waar jij gelukkig van wordt. Schrijf wederom ook de kleine dingen op. Bijvoorbeeld een bonbon bij de thee, het aaien van een huisdier of het bezoeken van een vriend. 
  3. Schrijf tenslotte alles op wat je afgelopen periode behaald hebt of iets van geleerd hebt. Denk aan het starten van een cursus, afgeronde projecten maar ook kleine mijlpalen als het opruimen van je garage of je vooruitgang in je hobby. Wellicht voel je je soms blue omdat je het gevoel hebt dat je niet voor uit gaat. Terug kijkend op deze lijst zie je dat je meer bereikt dan dat je in eerste instantie voor ogen had. Wij van Alert zijn in iedergeval trots op jou!

A.   Heel hard lachen

Nee, dit is geen grapje. Ga dagelijks hardop lachen. Lachen zorgt ervoor dat jij je ontspant en het stresshormoon cortisol afneemt. Vind je het moeilijk om zonder aanleiding te lachen? Verdiep je dan eens in lachyoga, er zijn verschillende locaties in Nederland die lachjoga aanbieden of stel een lachworkshop voor als volgende teambuilding uitje

P.   Plan hoogtepunten

Een de redenen waarom mensen een Blue Monday ervaren komt mede doordat alle leuke feestdagen afgelopen zijn. Nu is er even niets om naar uit te kijken. Carnaval is pas halverwege februari gevolgd door Pasen in april. Plan daarom je eigen hoogtepunten in om naar uit te kijken. Ga een weekend weg, plan een diner bij je favourite restaurant of organiseer zelf een feestje, gewoon omdat het kan.

P.   Vier elke overwinning of succes

Hoe groot of klein je behaalde succes is, vier het! Trakteer jezelf op een lekkere koffie met gebak, op een flesje wijn bij het avondeten. Of schrijf jezelf een brief of kaart met hoe trots je wel niet op je behaalde succes bent en zet deze ergens in het zicht. Kijk hoe over de periode hoe je verzameling kaarten groeit. 

Y.   Verbeter je werkomgeving

Waar je werkt en hoe jij je op je werkplek voelt, heeft ook effect op je geluk. Bij Alert geloven we in de Happy.Work.Life filosofy dit betekent dat we werken met de gedachten: ‘People work better when they are happy’. Merk jij dat je huidige werkgever niet meer past bij je doelen of voel je je gewoon weg niet op je plek? Dan is het misschien tijd om je werkomgeving te veranderen. Wil je ontdekken welke vacature en organisatie past bij je ambities? Maak dan een afspraak op een van onze Happy.Work.Life. locaties voor een kickstart naar jouw droombaan.