hoe maak je als werkgever die nieuwjaarsstart?

Na een vakantie kunnen er enkele valkuilen zijn voor werkgevers bij het terug ontvangen van de werknemers. Hier zijn een paar:

Gebrek aan communicatie:

Als werkgever is het belangrijk om open te staan voor de ervaringen van je werknemers tijdens hun vakantie. Een gebrek aan interesse of gesprek hierover kan ervoor zorgen dat medewerkers zich niet gewaardeerd voelen.

Overladen met werk:

Soms kan er de neiging zijn om alle uitgestelde taken en projecten naar medewerkers te sturen zodra ze terug zijn. Dit kan overweldigend zijn en stress veroorzaken, waardoor de overgang van vakantie naar werk moeilijk wordt.

Ontbrekende flexibiliteit:

Soms hebben mensen een beetje tijd nodig om weer op gang te komen na een vakantie. Het kan helpen om een beetje flexibel te zijn in de eerste dagen na hun terugkeer, zodat ze rustig kunnen opstarten.

Hoe kun je hiermee omgaan? Het draait grotendeels om communicatie en begrip tonen:

  • Check-ins: Plan tijd in voor informele check-ins. Vraag hoe hun vakantie was en of er iets is waar je rekening mee moet houden nu ze terug zijn op het werk.
  • Gefaseerde overgang: Overweeg om niet meteen alle verantwoordelijkheden op hun bord te leggen. Geef ze de ruimte om weer in hun ritme te komen.
  • Flexibiliteit: Sta een beetje flexibiliteit toe in de eerste paar dagen. Misschien kunnen ze hun werkrooster aanpassen of taken in een rustiger tempo oppakken om zich weer aan te passen aan de werkomgeving.
  • Waardering tonen: Toon waardering voor hun werk en laat zien dat je begrip hebt voor de behoefte aan een overgangsperiode na een vakantie.
  • Open deurbeleid: Moedig open communicatie aan. Als medewerkers zich gesteund voelen en weten dat ze met hun zorgen naar jou toe kunnen komen, zal dat de sfeer op de werkvloer ten goede komen.

Door open te staan voor communicatie, begrip te tonen en flexibel te zijn in de eerste dagen na de vakantie van je medewerkers, kun je helpen om de overgang soepeler te maken en de betrokkenheid en productiviteit te behouden.