de invloed van slaap op work-life balance

Een work-life balance wordt onder andere beïnvloed door een gezonde levensstijl. Zo is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, want slaap heeft veel positieve effecten op je lichaam en je geest. Slaap helpt je om nieuwe energie op te doen, je lichaam te herstellen, je emoties te verwerken en je geheugen te verbeteren. Je slaap heeft dan ook een grote invloed op je geluk en werk. Als je goed slaapt, voel je je beter, ben je productiever, maak je minder fouten en verzuim je minder. Als je slecht slaapt, heb je meer last van stress, concentratieproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en gezondheidsklachten

wanneer begint de zomertijd?

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart word de klok verzet naar de zomertijd. Dit betekend niet alleen een uur minder slaap, de wisseling naar zomertijd heeft verschillende invloeden op onze gezondheid, zowel positief als negatief.

Positief: De zomertijd zorgt ervoor dat het langer licht blijft in de avond, waardoor we meer tijd hebben om te genieten van buitenactiviteiten en sociale gelegenheden. Dit kan een gunstig effect hebben op onze mentale gezondheid en ons humeur.

Negatief: De zomertijd verstoort onze biologische klok, die wordt beïnvloed door het zonlicht. Dit kan volgens het RIVM leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid, humeurigheid en een verhoogd risico op hartinfarcten en andere gezondheidsklachten.

tips voor het balanceren van de biologische klok 

Deze mogelijke risico’s klinken niet echt als zonneschijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je biologische klok te helpen om je ritme aan te passen voor de zomertijd. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen:

  1. Ga iets eerder naar bed op de dagen voor de ingang van de zomertijd. Je kunt je slaapritme dan al een beetje verschuiven. Ga elke avond steeds een kwartier eerder naar bed en sta ook een kwartier eerder op dan gebruikelijk
  2. Maak gebruik van verduisterende gordijnen of een slaapmasker. Als het donker is in je slaapkamer, kun je beter in slaap vallen en word je minder snel wakker door het licht
  3. Vermijd fel licht in de avond, zoals van tv, computer of smartphone. Dit kan je biologische klok verwarren en je wakker houden. Probeer een uur voor het slapengaan een ontspannende activiteit te doen, zoals lezen, mediteren of luisteren naar rustige muziek.
  4. Stel jezelf al vroeg op de dag bloot aan veel daglicht, vooral het felle licht van de ochtendzon. Dit helpt je biologische klok om zich sneller aan te passen aan de nieuwe tijd. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, fietsen of sporten in de buitenlucht.
  5. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine in de avond. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren en je alertheid beïnvloeden. Drink liever een kopje kruidenthee, warme melk of water voor het slapengaan.

Het kan een paar dagen duren voordat je biologische klok helemaal gewend is aan de zomertijd. Wees dus geduldig en houd je aan een regelmatig slaapritme. Helpen deze tips niet of heb je ernstige of langdurige slaapproblemen hebt, raadpleeg dan je huisarts voor advies. 

Slaap is dus belangrijk voor je welzijn en je professionele prestaties. Het is daarom verstandig om te zorgen voor een goede slaaphygiëne en eventuele slaapproblemen aan te pakken. Een goede nachtrust is van belang voor een voor Happy.Work.Life-balance.