Ralf Krewinkel over werken bij RWM

Onlangs hebben wij het genoegen gehad om één van onze partners op een betere manier te leren kennen. RWM, een gerenommeerd bedrijf dat onze straten schoon houdt en het logistieke afvalverwerkingsproces regelt, is actief in de Westelijke Mijnstreek van Limburg. RWM is momenteel onder leiding van directeur Ralf Krewinkel, wij hebben hem gevraagd naar niet alleen de huidige bedrijfsvoering van zijn bedrijf, maar ook het toekomstperspectief.

Zie je de rol van afval veranderen?

De rol van afval is nu al enorm veranderd. Daar waar voorheen alles werd weggegooid, wordt nu alles voornamelijk gesorteerd om opnieuw verwerkt te worden. Dat zorgt niet alleen voor een nieuwe dynamiek bij het ophalen van afval maar vooral ook bij de milieuparken. Wetgeving, beleid en nieuwe inzichten omtrent de verwerking van afval zijn debet aan deze veranderingen.

Wordt afval nu al gescheiden?

Iedereen scheidt afval al. Maar gebeurt het al goed genoeg, dat is de vraag? De driver om afval te scheiden is tweeledig. Enerzijds is er het duurzaamheidsmotief en anderzijds het financiële motief. Het duurzaamheidsmotief is met name groeiende omdat het een onderwerp op scholen is, maar ook omdat het een belangrijk maatschappelijk thema is geworden.

Hoe is het werk van een belader door de tijd veranderd?

Het werk dat beladers doen is vooral veiliger en schoner geworden, dan in het verleden. Men komt ook met veel meer plezier naar het werk, dan tijden geleden. De collega’s werken met beter materiaal en het werk heeft een groter maatschappelijk belang.
De omgeving waarin ze werken, reageert ook anders dan twintig jaar geleden. Die positiviteit maakt dat de beleving van het werk ten goede veranderd is. De week van de Afval Helden is hiervan een mooi voorbeeld.
Een andere factor die maakt dat het werk positief ervaren wordt is, dat men met een ploeg op pad is en het werk zich buiten afspeelt. Ook speelt mee dat het werk een duidelijke structuur heeft. Chauffeurs en beladers krijgen immers vooraf routes vooraf. Ook de CAO is goed, dat speelt natuurlijk ook een rol. De afvalbranche is niet afhankelijk van hoe het met de economie gaat. Het werk gaat altijd door.

Wat maakt het leuk om voor RWM te werken?

We zijn een relatief jong bedrijf. RWM bestaat nu 11 jaar. Zoals gezegd werken we met goed materiaal en is de CAO goed. Ook kent het team een goede sfeer, waar mensen graag in werken. De afspraken zijn helder en het werk is uitdagend. Ook de variatiemogelijkheden in het werk zijn interessant voor mensen. Zo kan er bijvoorbeeld ook in milieuparken gewerkt worden of op de veegwagens.

Hoe merk je dat de collegialiteit tussen medewerkers goed is?

Buiten dat de borrels goed bezocht worden, zijn er meer aspecten waar je dat aan merkt. Zo was er afgelopen week een heel warme dag. Je zou zeggen dat mensen na binnenkomst van de route, direct naar huis willen. Toch heeft men gewacht totdat de laatste wagen binnen was. Samen uit, samen thuis en dat doen ze uit zichzelf. Ik heb veel respect voor onze mensen en hoe zij onder andere vormgeven aan ons bedrijf.

Hoe zie je de rol van RWM over een 15 jaar?

RWM is dan veel meer een leverancier van grondstoffen en er zal veel meer belang komen bij het werk dat we doen. Afval blijft er natuurlijk altijd. Door die veranderde rol, de daarmee veranderende processen, zal dat uiteindelijk ook andere vaardigheden vragen van onze mensen.

Denk je dat we in de toekomst nog evenveel afval zullen produceren met z’n allen?

Dat is niet waarschijnlijk. De doelstelling vanuit de overheid is om de afvalberg te verkleinen. Daarbij weten we nog niet exact hoe het consumptiegedrag van mensen zich zal ontwikkelen. Wat zal doorzetten zijn de aanpassingen in het beleid en systemen. Zo krijg je al niet meer standaard een plastic zakje mee in de winkel en zijn rietjes tegenwoordig van karton. Afval zal blijven, huisvuil ophalen zal blijven, maar hoe we dat organiseren en wat de rol van de medewerker is, dat moeten we gaan zien.

Woon jij in de omgeving Midden-Limburg en wil je graag aan de slag bij RWM? Klik dan op onderstaande knop en schrijf je in!